Образ: Youtube

Затоплящите температури и променящият се климат не само засягат хората, но и могат да бъдатпроизвеждащи сериозни последици и в животинското царство- в резултат на застрашаваща територия припокриване на хищни видове.



Изследователите наскоро разкриха кадри, документиращи първото съжителство на снежни леопарди и обикновени леопарди на Тибетското плато в провинция Цинхай от юли 2016 г.



Снежни леопарди(Panthera uncia)обитават скалистите алпийски местообитания в Централна и Източна Азия. В момента те се считат за застрашени видове от IUCN със само 3000-6000 членове, останали да съществуват. Снежните леопарди са обитавани самотно в големи отделни територии на по-голяма надморска височина, вариращи между 6 000 и 16 000 фута в кота.

Обикновеният леопард (Panthera pardus) е по-приспособимо животно с огромни предпочитания за местообитания в горите и може да се похвали с по-широко разпространение на популацията, отколкото неговият по-блед родственик Въпреки това, тези котки все още се считат за застрашен вид от IUCN поради бракониерство и унищожаване на местообитанията.



Образ: Ерик Килби, Flickr

И двата вида предпочитат да ловуват и да се хранят с подобни видове животни, включително копитни диви и домашни животни в допълнение към малки бозайници. Те са опортюнистични хранилки, които зависят повече от пространството на територията, отколкото от постоянството на конкретна плячка.

Документираното кръстосване на снежните леопарди в горските райони и обикновените леопарди, които се скитат по-нагоре по планините, се дължи на фактора „възходяща трева“ - научно доказателство, че повишаването на температурите води до нарастване на горските райони при все по-високи височини.

Непосредствените опасения от припокриването на местообитанията се подчертават от нарастващата загуба на ограничена територия на снежния леопард и тяхното вече застрашено екологично състояние.



Обикновеният леопард е способен да се адаптира към по-високите височини и по същество би могъл да принуди снежния леопард да се изкачи по-нагоре по планините в отговор на липсата на достатъчно жизнено пространство или източници на храна.

По-тревожното съображение е възможността за конфликт между двата вида, когато съвместното съществуване стане неустойчиво.