Африканското диво куче се счита за едно от най-застрашените животни в Африка. Известен е и като един от най-застрашените месоядни животни на планетата.



Снимка от Tambako The Jaguar.

Снимка от Tambako The Jaguar.

Класифициран е като застрашен от Международния съюз за опазване на природата. Те вече не се разхождат в оригиналния си ареал и фрагментацията на местообитанията е много реална опасност за този вид. Понастоящем се смята, че населението му има малко над 6500 възрастни - само 1400 са напълно израснали. Спадът се дължи на фрагментация на местообитанията, преследване на хора и болести сред популациите.



Много харесва своите опитомени роднини, дивите кучета са много общителни животни и живеят на глутници. Те са особено опитни в лова на антилопи и техните главни видни хищници са лъвовете. Друга борба за дивите кучета са петнистите хиени, които често влизат и се опитват да откраднат храната им.

диви кучета



Този вид се среща на видно място в савана и други сухи райони в Африка. Обикновено не предпочитат залесени площи. Тъй като тяхната ловна практика се състои в преследване на животни, им помага да ловят плячката си. Има обаче определени популации от диви кучета, които живеят в планините на Етиопия и една глутница, която е регистрирана на планината Килиманджаро.